Systeemtherapie (Partners en Gezinnen)

Partnerrelatietherapie en gezinstherapie worden tegenwoordig vaak systeemtherapie genoemd. De term ‘systeem’ verwijst naar het sociale netwerk waar mensen deel van uitmaken, zoals familie, vrienden en collega’s. Iedereen maakt deel uit van verschillende sociale systemen, of dat nu thuis is, op school of op het werk. Met sommige mensen hebben we oppervlakkige contacten, terwijl we met anderen intensieve of intieme relaties onderhouden.

Het kenmerk van systeemtherapie is dat je samen met je partner of gezinsleden in therapie gaat.

Voor meer informatie over systeemtherapie kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie: www.nvrg.nl.

Partnerrelatietherapie

Deze vorm van therapie biedt ondersteuning aan partners die problemen en spanningen ervaren in hun relatie. Hoewel spanningen tot op zekere hoogte normaal zijn, kunnen terugkerende en ernstige patronen ervoor zorgen dat je vastloopt en niet meer weet hoe je samen verder moet. In zulke gevallen kan therapie helpen om de verbinding weer te herstellen.

Binnen partnerrelatietherapie wordt vaak gewerkt met **Emotionally Focused Therapy (EFT)**, een wetenschappelijk onderbouwde methode die helpt om emotionele verbondenheid te herstellen.

Emotionally Focused Therapy (EFT) voor Relaties en Gezinnen

Een liefdevolle relatie is iets waar velen naar verlangen, maar het gaat niet altijd vanzelf. Misschien begon je relatie vol verliefdheid, maar nu lijken jullie vaker tegenover elkaar te staan als tegenstanders. Hoe komt het dat jullie telkens in dezelfde negatieve patronen terechtkomen? Liefde draait om emotie: het kan warmte en geluk brengen, maar ook kou en afstand als het niet goed gaat.

In relaties reageer je op elkaars emoties en signalen. Wanneer de stress toeneemt, wordt het moeilijker om elkaar écht te zien en te begrijpen. Je reageert boos of kortaf, terwijl onderliggende verlangens en behoeften niet worden uitgesproken. Zo ontstaat er een patroon van kritiek en terugtrekking, waardoor de emotionele verbinding verloren gaat. Dit kan tot paniek leiden en het gevoel geven dat de relatie op het spel staat.

Het herstellen van deze emotionele verbondenheid is essentieel. Onderzoek toont aan dat een sterke emotionele band niet alleen goed is voor je relatie, maar ook bijdraagt aan een langer, gezonder leven. EFT helpt je om die verbinding terug te vinden en samen te herstellen. Wanhoop niet: herstel is mogelijk.

Voor meer informatie over EFT kun je terecht op de website van EFT Nederland: www.eft.nl.

Gezinstherapie

Bij gezinstherapie worden jij en je gezinsleden actief betrokken bij het vinden van oplossingen. Deze vorm van therapie helpt gezinnen vaak om anders met elkaar om te gaan, wat kan leiden tot beter hanteerbare problemen of zelfs tot volledige oplossing ervan. In sommige gevallen worden problemen direct aangepakt tijdens de therapie. In andere situaties krijg je handvatten aangereikt waarmee je zelf in staat bent om oplossingen te vinden.

Voor meer informatie over systeemtherapie kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie: www.nvrg.nl.