Werkwijze behandeling

Aanmelding

Wanneer u heeft besloten om bij mij in therapie te komen, kunt u zich aanmelden door het invullen van het contactformulier, het sturen van een e-mail of door een voicemailbericht achter te laten. Na ontvangst van uw bericht neem ik binnen zeven dagen contact met u op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Wachttijden

Uit onderzoek blijkt dat een wachtlijst het herstelproces kan vertragen. Daarom werkt de praktijk van Mirjam Schoutrop niet met wachtlijsten. Bij elke aanmelding wordt direct gekeken of er ruimte beschikbaar is. Zo krijgt u meteen duidelijkheid. Mocht er geen plek zijn en u kunt op korte termijn elders geen hulp vinden, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling. Zij kunnen u ondersteunen bij het sneller vinden van een beschikbare behandelaar. De maximaal aanvaardbare wachttijd, zoals overeengekomen door zorgaanbieders en zorgverzekeraars (de Treeknorm), is maximaal 4 weken voor het intakegesprek en de diagnostiek. Voor de start van de behandeling geldt een maximale wachttijd van 10 weken vanaf de intake.*

*Bronnen: Furukawa et al., 2014; Cuijpers, 2012, p.88; Cunningham, Kypri & Mc Cambridge, 2013; Harris & Miller, 1990

Kennismakingsgesprek

Na uw aanmelding wordt u uitgenodigd voor een telefonisch kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten. Tijdens dit gesprek bespreken we of en hoe ik u kan helpen. We staan stil bij uw hulpvraag en klachten, en bekijken of uw verwachtingen aansluiten bij mijn praktijk. Als we beiden vertrouwen hebben in een goede samenwerking, wordt u uitgenodigd voor een eerste intakegesprek.

Wanneer u zich prettig voelt bij ons contact, kan de behandeling daarna worden gestart.

Verwijzing

Vaak wordt u doorverwezen door uw huisarts, een medisch specialist of een bedrijfsarts. Als u nog geen verwijsbrief heeft, maak dan eerst een afspraak met uw huisarts om deze te verkrijgen. De huisarts kan u alleen doorverwijzen wanneer er een vermoeden is van een psychische stoornis. Vergeet niet om de verwijsbrief mee te nemen naar uw eerste afspraak. U kunt de verwijsbrief hieronder downloaden.

Eigen Aanmelding

U kunt zich ook op eigen initiatief bij ons aanmelden. Als het gaat om vergoede zorg, heeft u echter wel een verwijsbrief nodig. Deze kunt u meenemen naar het eerste gesprek. Voor relatietherapie is geen verwijsbrief vereist, aangezien deze zorg meestal niet vergoed wordt, tenzij u een aanvullend pakket heeft dat deze kosten dekt. Voor coaching is ook geen verwijsbrief nodig.

Intake en Behandelplan

Voor het eerste gesprek dient u de volgende documenten mee te nemen: uw verwijsbrief, identiteitsbewijs, zorgverzekeringspas en eventuele rapportages van eerdere psychologische behandelingen.

De intakeprocedure bestaat uit drie gesprekken waarin een diagnose wordt gesteld en een behandelplan wordt opgesteld. Tijdens deze gesprekken bespreken we verschillende onderwerpen, zoals uw klachten, hulpvragen, levensloop, huidige leefsituatie, eerdere of huidige hulpverlening, medicatiegebruik, doelen en verwachtingen van de behandeling. Daarnaast vragen we u om enkele vragenlijsten in te vullen.

Meestal wordt deze intake aangevuld met psychodiagnostisch onderzoek. Dit onderzoek helpt bij het verzamelen van gegevens ter ondersteuning van de diagnose en behandeling. In sommige gevallen kan het nodig zijn om u door te verwijzen voor specialistisch onderzoek, bijvoorbeeld bij een psychiater of neuropsycholoog.

Op basis van alle verzamelde informatie wordt een indicatiestelling gemaakt en een behandelplan opgesteld.

Adviesgesprek

Na afronding van de indicatiestelling bespreken we de bevindingen en het behandelvoorstel in een adviesgesprek. Samen leggen we de diagnose en het behandelplan vast. Het behandelplan bevat informatie over de gestelde diagnose, uw doelen, de gekozen behandelmethoden, de frequentie van de sessies, de verwachte duur van de behandeling en momenten waarop de voortgang geëvalueerd zal worden.

Als u akkoord gaat met de indicatiestelling en het behandelplan, kan de behandeling zonder wachttijd beginnen. Na het adviesgesprek wordt, met uw toestemming, een informatiebrief naar uw huisarts gestuurd.

Het is mogelijk dat ik u na de intakeprocedure doorverwijs naar een andere therapeut die beter bij uw situatie past, of dat u zelf besluit een andere therapeut te consulteren.

Behandeling

De behandelsessies zullen, indien mogelijk, wekelijks plaatsvinden. Naarmate de behandeling vordert, kan de frequentie in overleg worden teruggebracht naar tweewekelijks of minder.

De duur van een sessie is als volgt:
– Individuele psychotherapie: 45 minuten
– Partnerrelatietherapie: 60 tot 90 minuten

Gedurende de behandeling zullen we regelmatig evalueren hoe het proces verloopt. Op vaste momenten worden vragenlijsten gebruikt om de voortgang te monitoren en te bekijken of de therapie effectief is.

Afsluiting

Aan het einde van de therapie vindt een afsluitend gesprek plaats. Voorafgaand aan dit gesprek wordt een eindevaluatie uitgevoerd, inclusief metingen en een tevredenheidsonderzoek. Het doel van deze evaluatie is om te bespreken wat u bereikt heeft en hoe u de behaalde resultaten kunt vasthouden in de toekomst.

Aanmelden

Aanmeldformulier