Coaching

Het verschil tussen coaching en therapie ligt in zowel de visie, werkwijze als de doelen die worden nagestreefd. Coaching richt zich doorgaans op een ontwikkelingsvraag binnen een specifieke context. Het biedt ondersteuning wanneer u even vastloopt of behoefte heeft aan praktische handvatten om verder te komen. Dit kan op diverse gebieden zijn. Therapie daarentegen richt zich vaak op het verminderen van klachten, waarbij ook onderhoudende factoren uit het verleden worden onderzocht.

Individuele Coaching

Een individueel coachingstraject is vaak praktischer en doelgerichter dan therapie en duurt doorgaans korter. Een mogelijk resultaat van coaching is dat u leert om, in plaats van te focussen op problemen, uw mogelijkheden beter te benutten. Het traject kan gericht zijn op het vergroten of herstellen van uw persoonlijke effectiviteit, motivatie en arbeidstevredenheid, of het aanleren van adequaat gedrag en effectievere interactiepatronen. Daarnaast kan coaching specifiek gericht zijn op psychische vermoeidheidsklachten, waarbij het doel is om balans te hervinden en deze in de toekomst te behouden.

De begeleiding is altijd maatwerk, afgestemd op uw situatie en gewenste verandering. De coach fungeert hierbij als vertrouwenspersoon, klankbord, adviseur en trainer.

Bij Mirjam Schoutrop Praktijk brengen we uw sterke en zwakke punten in kaart, evenals de context waarin u functioneert en hoe dit op u van invloed is. Samen onderzoeken we hoe u deze context positief kunt beïnvloeden.

Na een korte probleemanalyse stellen we samen de doelen vast die u wilt bereiken. We maken een stappenplan en bepalen een realistisch tijdspad. Dit houdt het traject overzichtelijk en transparant. Afhankelijk van uw doelen werken we met gerichte opdrachten en ontvangt u praktische handvatten. Indien relevant, wordt ook uw werkomgeving bij het traject betrokken.

Teamcoaching

Bij teamcoaching richt Mirjam Schoutrop Praktijk zich op het versterken van een teamcultuur waarin effectieve feedback mogelijk is. Een belangrijk uitgangspunt is dat de deelnemers zich veilig voelen om hun eigen gedrag onder de loep te nemen en open te staan voor verbeterpunten. Tijdens de coaching krijgt het team inzicht in hoe een positieve feedbackcultuur kan worden bevorderd. Collega’s leren op een constructieve manier om te gaan met zowel positieve als negatieve feedback.

De samenwerking binnen het team wordt zichtbaar tijdens de sessies. We kijken naar vastgeroeste patronen, misvattingen en gewoontes die wellicht onnodig zijn. Samen onderzoeken we wat anders kan. Tijdens het bespreken van overtuigingen komen emoties en worstelingen vaak naar boven, wat bijdraagt aan een diepere verbinding en veiligheid binnen het team.

Mirjam Schoutrop Praktijk heeft ruime ervaring in het coachen van professionals zoals artsen, medisch specialisten, advocaten, politiemedewerkers, promovendi, wetenschappers, teamleiders, managers en bestuursleden.

Contact