Mirjam Schoutrop praktijk is een kleinschalige praktijk in het zuiden van Limburg. De praktijk heeft is lid van de coöperatie Psyzorg Zuid-Limburg, een samenwerkingsverband van vrijgevestigde psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen in de regio Zuid-Limburg. Via dit samenwerkingsverband is het mogelijk om met grote SGGZ-instellingen en huisartsenorganisaties in de regio samenwerkingsafspraken te maken voor een betere dienstverlening en kortere verwijsroutes.

Mirjam Schoutrop voldoet aan alle eisen die de Wetgever, de Beroeps- en de Brancheorganisaties en de Zorgverzekeringen aan een vrijgestelde psychologenpraktijk stelt.

Wetten, regels & beroepscode

De vrijgevestigde psycholoog/psychotherapeut is verplicht zich te houden aan bepaalde wetten en regels. De beroepscode voor psychologen geldt voor eerstelijns/Gz-psychologen en klinisch (neuro)psychologen. De beroepscode voor psychotherapeuten geldt, zoals de naam al aangeeft, voor psychotherapeuten.

Verder gelden een aantal wetten waarin de rechten en plichten van zorgaanbieders en patiënten zijn vastgelegd.

  • de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG)
  • de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
  • de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo)
  • de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
  • de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Ik licht deze rechten graag toe in een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, https://lvvp.info/voor-clienten/.

Beroepscode

De beroepscode voor psychotherapeuten, GZ-psychologen en klinisch psychologen bevat de richtlijnen waaraan wij ons moeten houden bij het uitoefenen van ons vak. Voor meer informatie kunt u de Beroepscode voor Psychologen raadplegen op de website van de LVVP: https://lvvp.info/.

Afspraak afzeggen/verzetten

Wanneer u verhinderd bent, dient u de afspraak tenminste 24 uur van tevoren af te zeggen door te bellen, een voicemail in te spreken of in de portal een bericht te plaatsen. Een te laat afgezegde afspraak wordt in rekening gebracht en niet door uw zorgverzekering vergoed.

Dringende zaken

Voor aangelegenheden die echt niet kunnen wachten tot je volgende behandelafspraak (hier hebben we samen afspraken over gemaakt), kun je uitsluitend voor telefonisch overleg bellen op de openingstijden van de praktijk tussen 9.00 en 17.00 uur en een duidelijk bericht achterlaten op de voicemail of een bericht te plaatsen in de portal.

Wat te doen in crisis?

Het is mogelijk dat u gedurende uw behandeling gevoelens ontwikkelt waar u extra hulp voor nodig heeft. Tijdens de behandeling zullen we aandacht besteden aan de manier waarop u daarmee om kunt gaan.

Buiten uw afspraken kunt u in een crisissituatie binnen kantoorvuren contact opnemen met mij. Houd er rekening mee dat door afspraken het kan zijn dat u langer op een antwoord kunt wachten.

Wanneer er sprake is van een acute situatie die niet zolang kan wachten of wanneer de crisis plaatsvindt buiten kantoortijden, kun je je wenden tot je huisarts of huisartsenpost in uw regio die zo nodig de crisisdienst kan consulteren. Het telefoonnummer van de huisartsenpost wordt vermeld op de voicemail van uw eigen huisarts.

Bij een levensbedreigende situatie belt u 112.

U kunt ook contact opnemen met de hulpplan zelfmoordpreventie via 0800-0113 chatten via hun website. Ook als u zich zorgen maakt over iemand in uw directe omgeving, kun je telefonisch contact zoeken. Voor meer informatie over deze hulplijn www.113.nl.

Praktijkwaarneming bij ziekte of vakantie

Wanneer de praktijk gesloten is wegens vakantie of ik onverhoopt (langere tijd) ziek ben, zal de praktijk door collega’s in de regio waargenomen worden. Op mijn antwoordapparaat en website kunt u de contactgegevens in een dergelijk geval vinden. Sluiting van de praktijk wegens vakantie wordt altijd ruim van tevoren doorgegeven en in de praktijk en op website worden aangekondigd.

Dossiervoering

Mirjam Schoutrop Praktijk voor Psychotherapie gebruikt een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit dossier is uitsluitend toegankelijk voor u en uw behandelaar. Hierin wordt alle informatie die relevant is voor uw behandeling opgeslagen. U heeft het recht om uw volledige dossier in te zien. De provider van het EPD heeft strikte beveiligingsmaatregelen getroffen om de privacy van uw gegevens te waarborgen.

Behandelovereenkomst

Als psychotherapeut en klinisch psycholoog ben ik verplicht u te informeren over wat ik denk wat er met u aan de hand is. Ik zal overleg met u plegen over het doel van de behandeling en de manier waarop het doel bereikt kan worden. Verder zal ik proberen in te schatten hoe lang de behandeling mogelijk zal gaan duren. Op grond van deze informatie geeft u toestemming voor de behandeling. Als behandelaar zal ik ook het verloop van de behandeling blijven bespreken en via monitoring volgen. U ontvangt een behandelovereenkomst bij start van de behandeling.

Uw privacy en Vertrouwelijkheid

Er wordt gewerkt binnen de kaders van de wet- en regelgeving.

Uiteraard zijn al onze gesprekken vertrouwelijk en is uw privacy gegarandeerd.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld met inachtneming van wettelijke voorschriften, onder meer het medische beroepsgeheim. Dit betekent, dat zonder uw uitdrukkelijke toestemming, geen gegevens aan anderen worden doorgegeven.

Uw dossier is niet in te zien door derden en wordt niet gedeeld met andere hulpverleners. Slechts de wettelijk vereiste gegevens worden gedeeld met de zorgverzekeraars, dit in verband met de facturatie. Voor het verstrekken van informatie aan huisartsen en andere hulpverleners is altijd uw toestemming vereist.

Wanneer een derde verzoekt om informatie, wordt u hiervan op de hoogte gesteld. Aan u wordt de beantwoording hiervan schriftelijk voorgelegd, waarna uw schriftelijke toestemming wordt gevraagd.

De geheimhoudingsplicht en het beheer van uw dossier geschiedt volgens de beroepsethische code van de NIP (Nederlandse Instituut van Psychologen).

Desgewenst kunt u een exemplaar van de beroepscode inzien.

Privacygevoelige gegevens worden gemaild naar uw eigen e-mailadres via het beveiligt via het EPD (GGZ-portal). Bent u nog niet ingeschreven dan zal de communicatie via de telefoon.

AVG-privacy

Om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) werk ik volgens richtlijnen die zijn vastgelegd in een privacyverklaring. U kunt dit privacy statement van Mirjam Schoutrop Praktijk voor Psychotherapie op aanvraag inzien in mijn praktijk.

Intervisie

Regelmatig bespreek ik anoniem een behandeling bij vragen rondom diagnostiek of behandelvorm intervisiegroep (klinische psychologen en psychiaters) om zodoende vordering te maken of het resultaat te verbeteren.

Kwaliteitsstatuut

Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van generalistische en gespecialiseerde GGZ binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken.
Mirjam Schoutrop Praktijk beschikt over een bij het Zorginstituut Nederland bekend goedgekeurd kwaliteitsstatuut. Deze is op te vragen in de praktijk, bij de behandelaar of openbaar in te zien via: www.ggzkwaliteitsstatuut.nl . Zoek hier op Mirjam Schoutrop, praktijk.

Klachten en Geschillen

Er wordt naar gestreefd om de begeleiding en behandeling zo goed mogelijk af te stemmen op uw wensen en verwachtingen.
Toch kan het voorkomen dat u van mening bent dat u niet goed of onzorgvuldig behandeld bent of over mijn functioneren als therapeut.
Als u vragen of klachten heeft, aarzel dan niet om deze met mij te bespreken. Het is altijd zinvol om dit met mij te bespreken en hopelijk we samen komen tot goede oplossing.

Mocht het niet lukken om de ontstane problemen met elkaar op te lossen, dan kunt u gebruik maken bemiddeling door een klachtenfunctionaris van de beroepsvereniging Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP). Alle informatie over uw rechten en mogelijkheden met betrekking tot een klacht kunt u vinden op de site van de https://lvvp.info/over/