Wanneer zoekt u hulp voor uw problemen?
Wie verdriet heeft en troost zoekt kan meestal bij een goede vriend of vriendin terecht, bij de eigen partner of een familielid. Vaak vinden mensen zelf een oplossing voor psychische problemen en voelen ze zich na een tijdje weer beter. De eerstelijnspsycholoog of de psychotherapeut/klinisch psycholoog komen in beeld als het niet mogelijk lijkt om psychische klachten of problemen in uw eentje of met behulp van vrienden op te lossen. Aan de andere kant is het niet verstandig hulp zoeken lang uit te stellen.
Juist als u er vroeg bij bent, kan een eerstelijnspsycholoog u snel en effectief hulp bieden.
Wanneer kiest u voor een psychotherapeut/klinisch psycholoog en wanneer voor een eerstelijnspsycholoog/gz-psycholoog?
Als u hulp zoekt voor psychische problemen, is een gesprek met uw huisarts een goede eerste stap. De huisarts kan u helpen om problemen op een rijtje te zetten en u informeren over mogelijkheden van hulpverlening. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebt u in ieder geval een verwijzing nodig.
Behandeling bij een psychotherapeut is aan te raden als u langer dan een half jaar last hebt van uw probleem en/of als uw probleem meer gebieden (relatie, werk, vrienden) beïnvloedt of als u eerder behandeld bent bij een andere hulpverlener voor deze problemen.
Als u minder dan een half jaar last heeft, er niet eerder voor behandeld bent en uw probleem strekt zich niet over meerdere levensgebieden uit, kunt u zich misschien beter tot een gz-psycholoog of eerstelijnspsycholoog wenden.